Отглеждане на разсад

3 важни съвета при отглеждането на разсад

Избор на правилните контейнери

Можете да посеете вашите семена в почти всякакъв вид контейнер, тъй като единствените изисквания към него са да е най-малко 5 до 7 сантиметра дълбок и да има няколко дренажни отвори. За най-добри резултати, ние препоръчваме да засеете вашите растения в по-малки контейнери и след това да ги пресадите в по-големи. Някои градинари засяват семената в малки редове в един по-голям плосък съд, а след като поникнат, растенията биват разделени и пресадени в отделни контейнери.

отглеждане-на-разсад

Най-добрата хранителна среда

За да се осигури оптимални условия за отглеждане, както и да се избегне появата на болести и насекоми вредители, семена трябва да бъдат засети в обеззаразена градинска пръст или торопочвена смес. Можете да закупите подобен субстрат или си направите свой собствен. След като разсад е на възраст от шест до осем седмици, можете да го пресадите в по-големи саксии с почвена смес за отглеждане. Ако желаете, можете да добавите до 20% почва от градината или пресят компост. Стандартна смес може да съдържа 1/3 компост, 1/3 перлит и 1/3 торфен мъх. Това ще им помогне да се подготвят за живота в градината.

Най-доброто време за засяване

Семена поникват и растенията се развиват с различна скорост, така че времето е много важно. Някои семена трябва да се засеят 12 седмици, преди те да бъдат посадени в градината. Други изискват само три или четири седмици и ще страдат, ако ги засеете твърде рано. Ако ще отглеждате разсад в оранжерия или в топла стая, трябва да изваждате разсада поне една седмица от препоръчителната дата на засаждане на вън. Топлината ускорява растежа и може да се окажете с гигантски растения за разсад, които да са готови за засаждане в градината, много преди да се затопли времето. Пикирането на посадъчен материал, които е засят много рано може да се извърши след три или четири седмици. Това е особено наложително, ако държите вашите семена в апартамента в общ контейнер, вместо да ги засадите в отделните контейнери. Запомнете, че колкото по-скоро поставите вашите растения в индивидуални контейнери с много по-голямо пространство за развитие на коренова система, толкова „по-щастливи”, че ще бъдат те.

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *