12 полезни идеи за градината Ви !

Как да създадем една стилна и красива екстериорна среда ?

Вижте различни идеи, които ще променят представата Ви за това как гледате на Вашата градина. Ще Ви вдъхновят да бъдете по-артистични и да експериментирате с различни нестандартни средства и методи в името на красотата и уютът, който търсите във Вашата градина. Ще научите, че с помощта на най-обикновенни подръчни материали ( гуми, палети, керимиди или камъни ), може да създадете нещо много красиво и стилно за градината си. Дома и градината са местата, в които се чувстваме себе си, там си почиваме и релаксираме, там сме най-истински…там е нашето семейство…там е нашият дом!

Вие сте творецът! Бъдете оригинални и се борете за красотата във всеки аспект от Вашия живот!

Градината е красиво, спокойно и благоуханно място, което е отражение на вашата
индивидуалност. И като такова, тя може да бъде чиста и симетрично подредена,
хаотична, пълна с многообразие от стилове и цветове или съвсем дива и естествена.
Каквато и да е обаче, хубаво би било тя да се допълва с вашия дом – дори само с малки
детайли.

Почти задължителен елемент на една градина е обособеното кътче за сядане и
почивка – със столчета, маса, хамак и други. Може да проявите иновативност като
използвате подръчни материали, с които да сътворите своята градинска мебел.

Може да използвате следващите практични съвети за свое вдъхновение:

Дефинирайте пространството в градината си – точно кое и къде ще бъде разположено. ( виж Фън Шуй за градината )

 1. „Линиите в градината“– може да са под формата на дървета, каменни или пясъчни пътеки, цветни лехи. За да се постигне по-свободен и естествен вид е препоръчително да използвате извити линии или още по-разчупени форми за цветята в двора ви.Хоризонталните линии създават чувство за стабилност и спокойствие.Вертикалните пък създават асоциация за движение и сила. Каквото и да изберете, не забравяйте,че когато наблюдавате градината си, линиите естествено водят погледа до най-забележителните акценти в нея. Затова е хубаво е да я разгледате от няколко различни гледни точки, например от прозореца на дома си или от терасата, за да добиете по-ясна представа за позиционирането на всички растения, мебели и аксесоари в нея.
 2. Баланс -Вашата градина трябва да изглежда балансирана, но това не означава задължително, напротив: може да изберете една фокусна точка и да получите желания симетричен баланс като засадите подходящи растения от двете и страни, но и да създадете разнообразни местенца в градината си, които не следват логическите и традиционни правила за дизайн.
 3. Разнообразие – Грижливо подбраната комбинация от различни видове растения, придават
  неповторима атмосфера на вашата градина. Може да пробвате комбинация от
  различни видове цветя, но в една и съща цветова гама. Може от едната страна да засадите големи растения, а от другата по-малки, но в еднакви цветове или в сходни форми.
 4. Контраст – Друг вариант е да изберете растения с различна височина. Контрастът между различните цветове, видове и височини ще подсилят нетрадиционния дизайн и индивидуалността, както на градината ви, така и на целия ви дом. Този ефект може да бъде подчертан с използването на различни и не толкова разпространени предмети за декорация.
 5. Декорации – вместо обикновени едноцветни камъчета, може да ги оцветите в шарени, искрящи цветове, които да създадат още по-голям цветен уют. Декоративните камъни също придават нестандартна визия на вашата градина.
 6. Естествени или изкуствени ? – Защо пък и да не престъпите правилото и на първа линия да засадите по-високите растения? Или да смесите естествените цветя с изкуствени?

Няколко интересни идеи за това къде можете да използвате старите автомобилни гуми

Много разпространена и винаги достатъчно ефектна е употребата на стара автомобилна гума.

Най-лесно е преобразяването й в място за сядане – поставяте достатъчно голяма и мека възглавница в средата й и сте готови.

Може да декорирате и оцветите в тематичен цвят или принт.

Идея 1: Как да направим табуретка от автомобилна гума !

материали за стол от гума
Необходими материали за изработка на табуретка от автомобилна гума

Идея 2: Алпинеум от автомобилна гума

алпинеум от гума

Идея 3: Саксия или кашпа от гума

Вижте още : Хармоничен дом и градина с ба гуа

саксия от гума
Друго страхотно приложение на гумите е използването им като саксии – закачени или подпрени на оградата със засадени в тях цветя. Ако добавим и верига – гумата бързо и лесно може да се превърне в люлка за децата ви.

Идея 4: Цветарник от ненужни сламени шапки

саксии от шапки
Изключително ефектно използване на стари шапки за направата на красиви цветарници

Ако искате да внесете известна доза винтидж стил и кокетност, тази употреба на шапките ще бъде идеалната възможност за вас. И за да бъде крайният резултат максимално добър, предварително боядисайте стената, върху която ще ги закачите, в ярък цвят.

Идея 5: Мебели от стопроцентово дърво

Мебели от трупчета
Едни напълно естествени и истински градински мебели

Забравете за всички изработени от пластмаса мебели по магазините и си направете тези страхотни фотьойли и маса с подръчни средства. Дървеният материал е особено подходящ за всеки двор.

Идея 6: Шарени цветя от стари джанти

капаци от джанти имитиращи цвете
Истинска радост за очите на всяко дете

С помощта на няколко вече ненужни автомобилни джанти и кутии с боя в пъстри тонове, може да създадете истински рай за игра на вашите деца. Те никога няма да искат да си тръгнат от градината, щом видят тези шарени цветя.

Идея 7: Екологични градински фенери

идеи за лампи в градината
Авангардни ръчно направени фенери

Ако искате да спестите електрическа енергия, и едновременно с това да сте идейни и оригинални, е отлична идея да си създадете тези напълно екологични нощни фенери.

Идея 8: Уникални анимационни саксии за градината

идеи за саксии
Миньоните оживяват и във вашия двор с помощта на няколко саксии

Едва ли някой не е чувал за световноизвестните сладурски миньони, които се превърнаха в любимци на малки и големи. Вече е възможно да се настанят и във вашата градина, благодарение на няколко керамични саксии.

Идея 9: Оригинална коледна елха от дървени летви

идеи за коледно дърво от летви
Неповторимо коледно дърво, изработено за нула време

Ако ви е омръзнало от класическите борчета по Коледа, страхотна идея е да си изработите своя собствена елха, с помощта на няколко изостанали летви от дърво. Върху нея може да закачите и коледни играчки, за да може празникът да е пълен.

Идея 10: Хипнотизиращ градински хамак от палети

висящо дърво от палети
Изключително компактна и стабилна люлка за всеки член на семейството

Какво е една градина, ако в нея няма хамак, върху който да се отпочива и релаксира?! Тази хитра идея за ръчно създаване на хамак, чрез изпозлване на пелети, става все по-популярна.

Идея 11: Интересни идеи как можем да бъдем полезни и за фауната в нашата градина

Традиционният сервиз за чай намира своето приложение по изключително нетрадиционен начин

Ако у дома разполагате с твърде много порцеланови чаени чаши, в такъв случай се възползвайте от това чудесно предложение, при което те се превръщат в красиви градински елементи.

Идея 12: Стена от вградени стъклени шишета

идеи за къща от ботилки
Едно добро съчетание на нестандартна визия с добра фукционалност

Вместо да се чудите къде да сложите купищата празни стъклени шишета, ви предлагаме невероятната идея да ги вградите в някоя ваша градинска стена. Веднага ще усетите различната и загадъчна атмосфера, която те създават.

2 Comments

 1. Сико

  Идеята за гумата е страхотна. Толкова красиво омотана, че няма как да се познае какво е. На вилата имаме една макара, на която сме поставили телевизора, за да се вижда от всеки, когато седне на масата. Черна е, но ако омотаем този подобен канап, всичко ще изглежда и доста по битово каквато е и атмосферата ни на вилата. Тук давате страхотни предложения и се надявам, да ни пишете пак. В днешно време всеки иска нещо по близко на естествената природа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *