Как да оформим градинска пътека, алея

Съвети за оформяне на градинска пътека, алея
Градинската пътека е задължителен елемент в перфектното озеленяване на вашата

градинска пътека

градина. Пътеката трябва да понася единствено тежестта на пешеходеца и най-много на пълна количка с материали. Затова се полага за основа около 15 см стабилен слой от уплътнен пясък за запълване. Тази структура обаче няма да издържи дори и при малки натоварвания толкова дълго, колкото професионалния строеж. За да го направите, най-отдолу се поставя около 15 см стабилен чакълен слой с фини частици – така наречената минерална смес. След това се уплътнява с вибромашина, което ще позволи настилката да издържа тежестта на лек автомобил. Върху този слой се полага около 2 см паважно легло от чакъл, в което се поставят паважните камъни. При глинестите почви трябва да положите под чакъла още един слой пясък за запълване, за да предотвратите събирането на вода и замръзване.

На изображението по-долу е показана пътека направена с шаблон за отливане. Такъв шаблон можете да намерите в Практикер, а също и в М. Бриколаж.

градинска пътека идеи за градината

Уплътняването е много важно стъпка: понеже камъните не са с еднаква големина и се намират върху чакъл, повърхността след поставянето е доста неравна. Тези разминавания в нивата на плочите се изравняват с вибромашината, която наблъсква камъните толкова дълбоко в чакъла, така че да се получи равна повърхност. Малки вибромашини може да наемете от близкия строителен магазин и да я транспортирате лесно в багажника на колата.

дворна пътекаВижте още

3 прeдложения за Вашата градина !

Каква саксия да избера за моята градина?

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *