Как се отглежда орхидея и каква саксия да изберем за нея?

Какво растение е орхидеята и как се отглежда:

Редица проведени проучвания по света показват, че орхидеята е едно от любимите цветя на всички представителки на нежния пол. За съжаление обаче, те имат славата на капризни растения и именно поради тази причина жените рядко се решават да си ги купят. Но ние сме подбрали съвети на опитни специалисти относно правилното отглеждане на тези ароматни цветя, за да могат повече техни почитателки  да им се радват.

При купуването на това растение от магазина, е важно първо внимателно го огледате за някакви заболявания и дефекти. Ако това е първият път, в който правите такава покупка, то в такъв случай заложете на рода Фаленопсис, защото те са най-малко капризни.

бяла орхидея

След като вече сте у дома, не бързайте да пресаждате растението, тъй като това се прави веднъж на три години, едва когато то прецъфти. И все пак, когато дойде време, знайте, че преди да извършите това действие, трябва да полеете орхидеята обилно и след това да измиете старата пръст от корените й.

корени на орхидея
Ето как изглеждат корените на орхидеята
  • Температура – що се отнася до стайната температура, то тя не бива да остава постоянна. Добре е през деня тя да се повишава с около 10-15 градуса, а вечерта да спада също с толкова.
  • Поливане – поливането също не бива да бъде твърде често – веднъж на две седмици, като това става само в паничката на орхидеята. А листата им също трябва да се забърсват с влажна кърпа. За да бъде здраво, цветето трябва да бъде подхранвано чрез правилно наторяване, когато се намира в своя активен период. За целта попитайте в цветарските магазини, където се продават специализирани за този вид растение препарати.
  • Почва – почвата на красивата орхидея трябва да съдържа корени от папрат, борова кора, мъх и дървесни иглички. Такива също има само в магазините за цветя, а за да се уверите, че те са качествени, полятата отгоре вода не бива да се задържа на повърхността, а да попие веднага.
  • Отглеждане – още един фундаментален детайл относно растежа на това цвете, е фактът, че орхидеите фотосинтезират чрез своите корени и поради тази причина е задължително да са в прозрачна пластмасова саксия, с изпъкнало дъно и множество дупки в него, за да не се задържа останалата мътна вода. Никак не се препоръчват керамични саксии, защото в тях корените се смачкват в стените и след това са трудни за по-нататъшното им пресаждане.
прозрачна пластмасова саксия
Прозрачна пластмасова саксия за орхидея

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *