Какъв стил да изберем за нашата градина?

Какъв стил да избера за моята градина?

Съществуват няколко класически стила в озеленяването, които се разпознават от пръв поглед. Разумно е да заложите на някой от утвърдените стилове в началото, след което да добавите ваши индивидуални особености или промени. Така ще стъпите на стабилна основа и ще оформите градината хармонично и последователно.

Логично е избраният стил за градината да отговаря на архитектурния стил на къщата. Класическата стилизирана градина би била идеална за голяма къща в стил английско имение, но ще изглежда абсурдно край малка, запусната вила.Всъщност типа на вашата къща обикновено е определящ за стила на градината, който ще изберете. Най-популярните стилове са класическата, извънградската, средиземноморска, дзен, вътрешна, билкова, комбинирана и тайна градина.

Класическа градина

В миналото класическата градина била съвършено симетрична, всяка страна била огледален образ на другата. Днес симетрията не играе толкова значима роля. Съвременната класическа градина съблюдава правилните, геометрични линии, но не се придържа към строга симетрия. Вероятно ще видите стилизирани растения, равно подкастрени живи плетове и морави, пътеки, водещи към белведери, алеи с дърветата, тераси с изглед към красиви пейзажи и елегантни езера и шадравани. Класическата градина разчита на контраста и баланса. Повечето градинари се затрудняват да смекчат впечетлението с растения, които не са традиционни за този стил.

schonbrunn palace
Schönbrunn Palace – Дворецът Шьонбрун, Виена, Австрия (панорама)

*Научете повече за Шьонбрун тук!

Зоологическа градина Schönbrunn Palace (Schloss Schönbrunn)
Schönbrunn Palace (Schloss Schönbrunn) – Зоологическата градина в двореца Шьонбрун, Виена, Австрия

За градина тип Класически стил перфектно би паснала този тип кашпа (саксия)

Извънградска градина

Извънградският стил в свързан с класическия, тъй като елементът на ред и хармония се запазва. Но докато класическата градина е изцяло поддържана тук градинарят позволява на растенията да растат и избуяват, премахва строгите линии и създава усещане за непринуденост.
В миналото парковете в провинциалните имения съдържали сместица от почти всичко – освен храсти. Днес ключовият момент е простотата и естествеността. Често билките и зеленчуците растат редом до жилавите многогодишни растения. Благоуханните цветя и овошките са много популярни.
Носталгията играе важна роля за очарованието на извън градската градина. Тя се например се стреми да навява усещане за старинност като използва материали, които са автентични или поне изглеждат така. Усвен това естествеността на извънградската градина успокоява душата, а времето, прекарано в нея ни помага да се оттърсим от стреса и напрежението от забързания градски живот.

Средиземноморска градина

Средиземноморския стил е популярен по цял свят, най-вече в регионите, където лятото е горещо и сухо а зимата е мека. Средиземноморската градина предлага баланс между слънце и сянка. Там има достатъчно място за живот на открито. Вътрешните дворове, където можете да се храните и да си почивате, са много популярни. Керамичните плочки, теракотата и белите повърхности са типични за този стил.
Разбира се, растенията трябва да виреят в сух климат. Вечнозелените растения преобладават в този вид градина, тъй като създават цветни петна през зимата и сянка през лятото. Може да се използва палитра от ярки цветове – силната слънчева светлина ги омекотява. Фън шуй означава „вятър и вода“, затова обилното напояване е необходимо изискване за средиземноморската градина.

Испански стил
Градина в испански стил
Гръцка градина
Гръцки стил – синьото е като символ на морето, а бялата мазилка отразява слънцето. Растенията са повече като акцент отколкото като основен елемент към цялата екстериорна среда
Италианска градина
Типичен италиански стил – малки и тясни алеи и храстова растителност ( чемшири и кипариси )

Идеално към екстериора на средиземноморската градина биха се вързали няколко кашпи тип „Ориент“

Дзен градина

Японската дзен градина е шедьовър на простотата. В Япония ги ценят като обител на верността, духовността и доволството. На Запад трудно ще намерите истинска дзен градина, но поне можем да усвоим идеята за ведростта, духовността и доволството в собствените ни градини. Прецизната игра с пространството цели да ви привлече в градината и същевременно да ви държи на дистанция.
Дзен градината най-често представлява комбинация от дребен чакъл (или пясъл) и големи камъни. Скалните късове оформят основи в морето от безупречно заравнен и оформен с греблото чакъл или пясък, за да създават впечетление за разбиващи се в скалите вълни.
Растенията присъстват, но се държат под контрол и не се допуска да избуят. Водата също е важна, с малки очарователни езерца, които разведряват пейзажа. Ромолящите поточета и малките водопади създават нежен фон от звуци, които умиротворяват и възстановяват душата.
Водата и растенията са внимателно разположени, за да символизират пътя на природата. Например, в прочутата каменна градина в храма Рьоан-джу в Киото финият бял чакъл символизира океана, докато скалите изобразяват малките острови в неговите води. Скалните късове образуват свещено пространство за боговете.

Дзен градина
Дзен градина – характерно при този тип градини е изчистеният стил и простотата на формите. Всеки елемент в градината е хармонично позициониран в пространството.

Вътрешна градина

Вътрешните градини вероятно датират от римско време. Но достигат върха в своята популярност със средновековните манастирски градини. Основното изискване е градината да бъде поне частично оградена със стени, обикновено на самата къща или от съседните имоти.
Вътрешните градини осигуряват значително уединение, което ги прави идеални за развлечения на открито. По традиция, те са квадратни или правоъгълни, но в наши дни вече не се робува на формата. Мои приятели от Бат, Англия, имат триъгълна дворна градина. Просто запълниха иначе безполезното пространство с прекрасно място за почивка и градинарство.

вътрешна градина

Билкова градина

Билковите градини обикновено заемат част от по-голяма градина, макар че съм виждал няколко градини, посветени изцяло на билките. Древните римляни засаждали билки наред с лозя, овошки и зеленчуци навсякъде, откъдето минават. Средновековните монаси продължили тази традиция и много от създадените тогава билкови градини съществуват и до днес.
Билковите градини са не само декоративни, но и много практични, предлагайки богато разнообразие от ядливи и лековити растения.

Билкова градина

Комбинирана градина

Повечето градини спадат към тази категория. Тяхната отличителна черта е смесицата от цъфтящи растения, овошки, зеленчуци и всичко останало, което градинарят харесва. Познавам човек, който сади моркови от двете страни на виещата се пътека към входната му врата. В повечето градини това би изглеждало напулно неуместно, но в неговата комбинирана градина стои чудесно.

Много комбинирани градини започват с план, но постепенно се променят с течение на годините, тъй като различните собственици дават воля на предпочитанията си. Комбинираните градини често са много очарователни и по пронцип говорят красноречиво за характера на стопанина. Понякога обаче пораждат объркване и усещане за дисхармония, което има обратен ефект.

Тайна градина

Всеки обича тайните. Спомняте ли си колко се вълнувахте като малко дете, когато някой ви прошепне някоя тайна? Тайната градина е мястото, където можете да останете напълно сами, за да релаксирате, релаксирате и распуснете. Обикновено тя е вътрешна градина, защитена от вятъра и ерозията.

Тайна градина

Ето и малко съвети при покупка на имот:

Щастливи сте, ако имате късмета да създадете вашата градина от самото начало. Повечето хора купуват имот и трябва да приемат или да се захванат да променят вече съществуващата градина.

Много от купувачите на нов дом, особено в големите квартали, до този момент не са имали градина. Те получават чудесната възможност да култивират градината, която ще разхубави имота им и ще създава голямо количество глаботворна ци.

Внимавайте, когат купувате място в новосъздаден комплекс. Проверете дали всички парцели са приблизително еднаква големина. Желателно е всички къщи в завършения проект да имат приблизително равностойна големина и стойност, тъй като сградата, която е в диспропорция с другите, ще повлияе отрицателно на ци на целия квартал. Ако е възможно, купете четириъгълен парцел.

Триъгълниците, Г и Т-образните терени създават специфични фън шуй проблеми. Въпреки, че те не са нерешими, за предпочитане е да се избягват.

Не купувайте място, което се намира в крайна позиция на задънена улица, защото другите обитатели ще са изчерпили цялата ци, преди тя да има възможност да достигне вашия дом. Не купувайте парцел, към който е „прицелен“ голям път – това създава потенциално опасна ша.

Огледайте околната растителност и вижте дали е тучна и свежа. Често строителите премахват зеленината в целия район, за да си улеснят работата. Докато там не порасне нова зеленина, мястото няма да произвежда почти никаква ци. Но ако обектът е проектиран добре, завършеният комплекс може да има значително по-изобилна ци от преди.

Огледайте парцела, който възнамерявате да купувате, в различни часове на деня и при различни метеорологични условия. Може да откриете, че на това място има течение на силни ветрове, които отвяват цялата благотворна енергия. Може да се окаже, че някоя съседна сграда хвърля сянка върху желания имот в определени часове на деня. По-добре е да сте наясно с теи потенциални проблеми, преди да купувате мястото, вместо след това.

Естествено, вашите предпочитания по отношение на озеленяването ще се различават от моите. Окончателното подреждане зависи преди всичко от начина, по който искате да използвате градината. Старата поговорка, че „няма ново под слънцето“ важи с пълна сила при проектирането на градината.

Очаквайте повече за Тайната градина много скоро 🙂

Автор на метериала: Ричард Уебстър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *