Полезни съвети за всяка зеленчукова градина

 

Създаването на зеленчукова градина в двора е не само метод за спестяване на финансови средства в бюджета, но и гарантиране за тяхната екологична чистота и сигурен произход. В допълнение на всичко това, трябва да изтъкнем също  улеснението и намаляването на времето за пазаруване на заетите работещи хора.

Може би няма да повярвате съвсем, но подходящият външен вид на зеленчуковата градина е от голямо значение както за мотивацията ви за работа там, така и за разпределението на растенията. Съветваме ви да не засаждате зеленчуците в права линия, а да експериментирате и да докажете, че всяка градина може да се превърне в рай, стига там да се полагат достатъчно усилия.

Друга ключова начална стъпка, която също е много важна за качествения растеж на вашите ,,бижута‘‘, е именно мястото, където те ще бъдат засадени. Добре е да знаете, че повечето цветя и ядливи растения обичат да приемат слънчеви лъчи и поради тази причина следва да съобразите с това обекта, върху който сте планирали да създадете зеленчуковата си градина.

Детайл, който в никакъв случай не бива да бъде подценяван, е дали дворът ви е посещаван от животни, без значение дали става въпрос за питомни или диви такива. За всеки случай, за да сте сигурни, че растенията ви ще са в безопасност от стъпкване или изяждане, оградете градината си с поне триметрова ограда.

Почвата трябва предварително да бъде обмислена, защото ако тази, с която разполагате във вашия двор е с неподходящ състав, какъвто е глината например, не е добра идея да засявате директно в нея зеленчуците. Но за радост има решение и в този случай – използвайте сглобени дървени съдове, които да напълните с вече подходяща за целта земя.

Осигуряването на растенията с вода е от фундаментално значение, ако искате да получите свежи, здрави и вкусни зеленчуци накрая. Поради тази причина е необходимо предварително да знаете, че трябва да разполагате с воден източник, който да се намира в близост до самата леха, за да бъде напояването лесно и удобно. Зеленчуците съдържат в своя състав цели седемдесет процента вода и именно затова имат нужда да приемат много такава.

Борбата с дребните вредители, каквито са насекомите, е абсолютно неизбежна, особено ако сте се захванали да отглеждате зеленолистни растения. За да не се поставени пред вече свършен факт, добра практика е редовно да преглеждате своите насаждения за съмнителни знаци и животинки. Задължително е използването на подходяща тор и специализирани препарати за унищожаване на вредителите, без значение дали са се настанили или все още няма такива.

Разделението на растенията е не по-малко важен детайл от правилното насаждане на бъдещи зеленчуци. Никога не бива да хвърляте на произволен принцип сортови семена, защото в противен случай рискувате да ги унищожите по този начин. Винаги засаждайте високите зеленчуци, каквито са доматите и краставиците, в близост до стена или до кол, за да могат да се подпират за тях и да не се прегърбват.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *