Как да изберете мебели за градината

Най-красивите дизайнерски мебели за градината?

Ако вие сте на мнение, че подборът на мебели е от значение само за интериора на вашия дом, със сигурност грешите, тъй като независимо колко добре сте спретнали всичко у дома, ако екстериорът ви е занемарен и неподдържан, забравете да каните приятели там. И за да може да се похвалите със своята градина, ние сме приготвили няколко от най-красивите градински мебели за вас.

Добрите стари пелети са невероятни за направата на пъстра и нестандартна маса за навън. А боядисването им с искрящи и ярки цветове ще превърне неделното приятелско събиране в истинско парти.

https://maistorplus.com/uploads/02_maistorplus_idei_za_vynshni_mebeli.jpg

Описание: Градинска маса от шарени пелети

Не е необходимо да харчите куп пари за класически мебели от магазините, като само с помощта на една голяма щайга може да си създадете стол за чудо и приказ. Изключително авангардна и интересна, тази градинска мебел ще грабне всеки неин посетител.

https://maistorplus.com/uploads/03_maistorplus_idei_za_vynshni_mebeli.jpg

Описание: Градински фотьойл, направен от пластмасова щайга

Особено неочаквано е предназначението на вече използвана макара за кабели, а именно за създаването на градинска маса. Няма как да не останете забелязани с тази изчистена и шикозна мебел.

http://www.combo.bg/wp-content/uploads/2015/07/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0.jpg

Описание: Дървена масичка от макара за кабели

Бъчвата е отлично средство, от което се изработва страхотна малка външна масичка. Дървото си подхожда с повечето други мебели и е много подходящо за екстериора.

http://www.combo.bg/wp-content/uploads/2015/07/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D1%87%D0%B2%D0%B0.jpg

Описание: Сладурска маса от стара бъчва

Ако искате да привлечете мъжката част от семейството при вас, то със сигурност трябва да заложите на този диван, създаден изцяло от гуми. Няма как да не трогне и най-здравия мъж.

http://nie-jenite.bg/attachments/ckeditor/pictures-data/0000/7681/ORIGINAL-11401026_882178025182779_254443993526298888_n-605×426.jpg

Описание: Авангарден диван от автомобилни гуми

Изумително е как едно старо и неизползваемо пиано може да се превърне в  изключително красив цветарник и водопад. Със сигурност ще се почувствате сякаш сте в Страната на чудесата.

http://1kam1.com/wp-content/uploads/2015/06/43.jpg

Описание: Красив градински цветарник в пиано

Друга невероятна идея са стойките за метални саксии с цветя, които са пригодени от обикновени дървени стълби. Поглеждайки ги, те излъчват доза ретро стил, и едновеременно с това и кокетност.

http://dsk-rodina.bg/wp-content/uploads/2016/05/13.jpg

Описание: Олдскуул етажерки от стари стълби

Ако току-що се счупили голяма саксия с цвете, не се ядосвайте, защото тя може да се превърне в абсолютно пиршество за очите, в което да се присядат дори няколко вида растения.

https://zeleno.bg/uploadfiles/articles/napravi_sam/Schupenisaksii/schupeni4.jpg

Описание: Хитро преобразяване на счупена саксия

Видове мебели за градината

Мебелите за градината или терасата се произвеждат от същите материали, от които и мебелите за дома. Но ако тръгнете да избирате “своите” мебели ще установите, че съществува голям избор и всеки един материал носи своя специфичен външен вид и особености. Дизайнерите съветват – изберете онова, което ви харесва, защото естетическото удоволствие стои на първо място, а производителите са се погрижили да създадат градински мебели с много високо качество. Ето един бърз преглед на материалите, използвани за градинско обзавеждане:

Дърво
Предпочита се, защото е традиционен материал, който създава топлина и уют. Мнозина смятат, че това е най-добрият материал за градината или балкона. Най-често използваните дървесни видове са дъб, тик, кедрово дърво и чам. Дървените столове и маси са устойчиви на атмосферни влияния и не искат специална поддръжка. Изключение е тиковото дърво, което при експлоатация в климат с високи температури и влажност изисква периодично намазване с масло, за да се избегнат пукнатините.

Ратан
Това е любимият материал на мнозина, заради рустикалните нотки, които внася и в лятната, и в зимната градина. Под това общо наименование се крият мебели, изработени не само от ратан, но и от бамбук, тръстика, дори върба. Традиционните ратанови мебели се произвеждат в естествените им цветове, но в последните години модата налага и цветните решения. Меките възглавници в закачливи цветове са традиционното им допълнение. Основни предимства на ратановите градински мебели са, че са леки и изглеждат добре и вътре в дома, където можете да ги използвате през зимните месеци.

Алуминий
Любители на алуминия са модерните хора, които предпочитат метала не само в градината си, но и в дома. Изборът на такива мебели е чудесен, защото алуминият е лек и не изисква никакви грижи по поддръжката му. Устойчив е на всякакви атмосферни влияния, не корозира и може да бъде държан на открито дълго време без да се повреди. За внасяне на нотка уют можете да поставите цветни възглавници върху седалките.

Ковано желязо
Това е класически материал за открити градски площи и паркове, но мнозина го предпочитат и в собствената си градина. Желязото е много здраво и устойчиво на атмосферните атаки и се произвежда както с класически, така и със съвременни форми и дизайн. Особено подходящо е за градината ви, ако живеете край морето и духат силни ветрове. Недостатъкът на желязото е, че тежи и трудно бихте променяли местата на мебелите. Освен това се нуждае от повече грижи, за да предотвратите процеса на корозия.

Пластмаса
Това е най-евтиният вариант за градински мебели и мнозина го предпочитат по тази причина. Пластмасовите мебели се произвеждат в голямо разнообразие от цветове, които допълнително се освежават от декоративни възглавници. Недостатъкът е, че бързо се руши под действие на ултравиолетовите лъчи.

Вниманието, с което трябва да се отнесете към купуването на мебелите за градината е не по-малко от купуването на мебели за вътрешността на дома. И в градината (или на балкона) се нуждаете от същото – създаване на приятна атмосфера за отпускане или забавление. Ето какво трябва да имате предвид при избора на “външни” мебели:

Климатът
Къде живеете е първият въпрос, на който трябва да си отговорите (и то сериозно!). На брега на морето или в планината? Влажно или сухо е времето? Често ли вали или преобладават слънчевите дни? Горещите и сухи летни дни могат да напукат дървените мебели. Ратанови мебели не се препоръчват във влажен климат. Ако често духат силни ветрове – алуминиевите мебели не са подходящи, защото са леки и могат да бъдат лесно преобърнати.

Пространството
С колко място разполагате? Теренът неравен ли е или става дума за тераса? Трябва да сте сигурни, че между градинските мебели има достатъчно място, за да се движите комфортно. Не е нужно да правите друго освен да спазвате пропорциите, които спазвате и вътре в дома. Ако мястото е малко, помислете за табуретки, вместо за традиционни столове, както и за малки масички за бистро, вместо за традиционна маса с голям диаметър. Оригинална идея е да инсталирате малък бар плот с бар-столчета на балкона – чудесно място за едно питие след вечеря.

Покривът
Не е все едно дали мебелите за градината или балкона ще са защитени от пряк дъжд и слънце или не. Имате ли тента? В градината ви има ли навес или нещо подобно на барбекю, където ще поставите мебелите? Съобразете се с материала на градинското обзавеждане, което избирате, в зависимост от тези условия. Не избирайте мебели от меко дърво (чам), ако ще ги поставяте направо на поляната, защото краката постепенно ще изгният във влагата на приземния почвен слой. Пряката слънчева светлина руши бързо пластмасата и изсушава дървото. Най-доброто решение е да предвидите място и средства за чадър или тента и да ги монтирате заедно с мебелите.

Зимата
Обикновено с първите топли лъчи на пролетта ентусиазмът за обзавеждане на градината нараства толкова бързо, колкото расте и денят. Но не забравяйте, че идва и зима. Имате ли място, където да държите градинските мебели? Ако изберете дървени и особено – ратанови мебели – трябва да знаете, че покривалата няма да им помогнат през есента и зимата. Ако нямате спасителни варианти като гараж, мазе или таван, най-добре е да изберете такива мебели, които могат да се използват вътре в дома през зимните месеци. Със сигурност обаче трябва да забравите за двуметровата люлка с покривче…

Вашият коментар